maandag 25 mei 2009

smaragd


Smaragd is de edelsteen voor de maand mei.

Betekenis:
De naam smaragd komt van het Griekse 'smaragdos' en het Latijnse 'smaragdus'. In het Sanskriet kent men de namen 'marakata' en samaraka' en in Perzie 'zamarad' en 'zabaragt'. Het laatste woord doet denken aan de naam van het eiland in de Rode Zee, dat we nu kennen als St. John. Van dit eiland kwamen in de tijd van de Egyptenaren de goudgroene stenen, die later bekend werden als olivijn. In de oudheid werd de naam smaragd gebruikt voor diverse soorten groene stenen die doorschijnend waren en als edelsteen werden verwerkt.Smaragd geldt als de edelste van de beril-groep, zijn kleur is zo uniek dat men deze aanduidt als 'smaragdgroen', zelfs buiten de mineralogie. De kristallen zijn hexagonale prisma's die in zeer verschillende grootten voorkomen. Ze ontstaan bij gesteente-metamorfose door indringend magma. De winning van deze steen gebeurt bijna uitsluitend uit het moedergesteente waar hij gegroeid is in kleine gangetjes of op de wanden van holten. De prachtige groene kleur van smaragd komt voor in vele nuances; van lichtpastel tot zwartachtig groen. De volle, diepe kleur wordt beschouwd als de waardevolste en daardoor ook kostbaarste steen.

Te gebruiken voor:
Door de aanwezigheid van aluminium werkt de smaragd rechtstreeks op het zenuwstelsel. Hij zorgt voor een betere energiedoorstroming in de nieren, lever en pancreas. Deze edelsteen stimuleert de geslachtsorganen, met name de werking van de teelballen en de eierstokken. Het aanwezige beryllium is goed voor het hart, de bloedvaten en de bloedsamenstelling. Smaragd heeft een positieve invloed op de werking van de hypofyse en de bijschildklieren. Ook de bijnieren ontvangen van de smaragd heel veel kracht en energie. Door de aanwezigheid van silicium heeft de smaragd een grote impact op het herstel van alle vormen van huidletsel, hoge bloeddruk en ontkalking. Deze edelsteen kan het gezichtsvermogen aanzienlijk verbeteren. Mede door de aanwezigheid van enkele sporen van chroom geeft de smaragd goede resultaten bij hartstoornissen. Hij brengt de waterhuishouding in evenwicht en voorkomt de vorming of groei van nierstenen. Verder helpt hij bij krampachtige hoest en overgevoeligheid van de luchtwegen.Hij laat iemand inzicht krijgen in zijn eigen problemen. Hij vermindert angsten, neerslachtigheid, overgevoeligheid en prikkelbaarheid. Hij geeft geestelijke rust en bevordert een goede nachtrust.Hij beurt op bij intellectuele vermoeidheid. Hij stimuleert om de liefde in ons leven te integreren, te versterken en te behouden, en hij brengt ons dichter bij de natuur.
Hij stimuleert ons om de geheimen van het leven te doorgronden. Meditatie met een heldere smaragd bevordert de geestelijke ontwikkeling en versterkt het fijtstoffelijke lichaam. Hij stelt iemand in staat zijn spirituele leven helder in te zien en zijn eigen weg duidelijk uit te stippelen. Deze steen houdt het spirituele leven fris. De smaragd is in staat geestelijke en spirituele wonden te helen en iemand van positieve energie te voorzien, zodat hij weer normaal kan functioneren.De smaragd kan het best op borsthoogte om de hals worden gedragen.Ook in oorbellen werkt hij goed, omdat hij dan dicht bij de hersenen zijn energie kan doorgeven.In een ring bewijst hij goede diensten omdat we vele malen per dag met de handen de aura bestrijken, van het hoofd tot de voeten, en zo zijn reinigende energie overbrengen op het lichaam en de aura

Geen opmerkingen: