zondag 20 augustus 2017

Abdij Roosenberg

Deze voormiddag brachten we een bezoekje aan de abdij Roosenberg in Waasmunster. Toen we eraan kwamen bleek dat ze vandaag rondleidingen gaven. We sloten aan, we kregen in eerste instantie wel "rare" blikken het enige jonge gezin met 3 kinderen.
We kregen wel enkele "weetjes" te horen. De abdij is ontworpen door Dom Hans van der Laan.

Hij is gestart met de 1/7 regel . Deze regel kom je ook tegen in de natuur.
Bij ons lichaam is het hoofd 1/7 van het lichaam. Als je bladeren, steentjes, nootjes, ..... sorteert op grootte en je ziet het verschil tussen groot en klein is ook 1/7
Je onderarm is 3/4

In de abdij is dit:
de parking is 1/7 van de hele abdij
De steunpilaren zijn 1/7 van de dikte van muren
De ramen waren geplaatst op 1/7 , dus niet in het midden van de muurdikte.

Dom van der Laan werkt ook met tegenovergestelde:
stilte/ geluid
Donker/ licht
binnen/ buiten

Zelfs de tafels en stoelen zijn naar ontwerp van dom Hans van der Laan en ook heel doordacht in de abdij. Zelfs de opstelling ervan is doordacht.
In de ruimten waar voordrachten, vergaderingen werden gegeven stond alles zo opgesteld dat je in opperste concentratie bleef. De kleuren van vloer ging over in de kleur van meubels, die op hun beurt overging in de kleur van de beukenhaag. Alle 1 geheel.
In de stilteruimtes waren de tafels zo ontworpen dat er nagels op de tafels waren ,zodat je borden, tassen,bestek, .... in alle stilte gebruikte, omdat het anders veel kabaal maakt.

Dit is een muurschilderij naar ontwerp en eigenhandig gemaakt door Theodore Stravinsky, zoon van de componist Stravinsky.
Na de rondleiding, kregen we van de zuster die de rondleiding gaf nog complimenten over de kinderen dat ze zo stil waren. Tja cultuur, geschiedenis, ...... musea, vinden ze nu eenmaal super. Ze doen dit veel liever dan naar een pretpark

Geen opmerkingen: