woensdag 21 juni 2017

Zonnewende

 woensdag 21 juni- is de Zonnewende van Midzomer . De zon staat dan om 6.25 uur aan zijn hoogste punt in de hemel ,het punt van de kortste nacht en de langste dag. De Zon gaat pas om 22.04 uur onder en komt donderdag om 5.20 uur al weer op

De zonnewende is de gebeurtenis waarbij de zon de noordelijkste of zuidelijkste positie bereikt gezien vanaf de aarde. Op aarde wordt deze positie gemarkeerd door de beide keerkringen: de Kreeftskeerkring in het noorden en de Steenbokskeerkring in het zuiden, de zon staat dan precies boven de betreffende keerkring De wendes zijn overal op aarde op hetzelfde moment. Bij ons gaat de zomer nu beginnen . Daarna begint de zon zijn weg terug naar het zuiden , de dagen worden langzaam maar zeker weer wat korter en de nachten langer .De cyclus begint weer opnieuw op 21 december bij de Zonnewende van Midwinter. 

Ooit viel de Zonnewende van Midzomer volgens de juliaanse kalender op 24 juni . De juliaanse kalender is een Romeinse kalender die gebruikt werd in het grootste deel van de christelijke wereld, maar die geleidelijk aan verdrongen werd door de gregoriaanse kalender, waar in 1700 de Zonnewende op 21 juni werd vastgesteld. Tegen die tijd was het Midzomerfeest al zo verbonden met het Sint Jansfeest , dat het begrip Midzomer in veel landen nog wordt verbonden met 24 juni.
Het zielewezen van de aarde en al haar levensvormen wordt in de dagen rond de Zonnewende optimaal doordrenkt met de kracht van de zon . Er is nu een energie die uiterst behulpzaam is voor de bewuste vereniging van de scheppende christusenergie in je individuele bewustzijn . Behulpzaam om diep te schouwen in de mystieke geheimen van de schepping. 
 Wees stil, adem diep in en uit en voel hoe het voelt om jezelf in het hart van de goddelijk schepping als een goddelijk schepsel te ervaren.. ...... 

OVERGANGSRITUELEN VAN MIDZOMER
Van oudsher vieren mensen het wisselen van de seizoenen met feest en ritueel. Overgangsrituelen en seizoensfeesten zijn ankerpunten. Ze geven ons tijd om bewust van de ene fase in de andere te glijden en bewust te worden van wat wezenlijk is, wat Echt is en Waar...... . Ze maken het mogelijk om gebeurtenissen boven het alledaagse uit te tillen en ze intens te ervaren . Rituelen scheppen verbondenheid over generaties heen. 
Elke overgang is een breukmoment .Elke overgang gaat over afscheid en begin, over winst en verlies. Rituelen markeren zo'n verandering en helen de breuk. Met seizoensfeesten kunnen we zowel de overgang van het ene naar het andere seizoen vieren als onze eigen individuele overgang naar een groter bewustzijn. Ze helpen onze emoties te doorleven en ons aan nieuwe situaties aan te passen. Door te vieren kunnen we ons intenser verheugen over de Schoonheid en de Liefde , het mysterie van het aardse bestaan. 

BEMOEDIGEN
Midzomer werd door de eeuwen heen gezien als een magische nacht, waarin het onmogelijke mogelijk zou kunnen worden .De kerk heeft enerzijds geprobeerd het Midzomerfeest te kerstenen in de Sint-Jansviering. Anderzijds werd voortdurend gewaarschuwd tegen de gevaren van heksen en demonen die in deze magische nacht maar al te gemakkelijk hun slag zouden kunnen slaan. In het Engels wordt een absurde situatie waarin alles uit de hand loopt, aangeduid als "midsummer madness", een uitdrukking die in de tijd van Shakespeare al was ingeburgerd. 
 Het is traditioneel een tijd om te bemoedigen en bemoedigd te worden. Als je zelf ontmoedigd bent door tegenslag , dan is het energetisch gezien niet behulpzaam om bij een ander om bemoediging te vragen. Alles dat aandacht krijgt wordt immers groter. Er gebeuren wonderen als je het omkeert en anderen gaat bemoedigen. Dan zie je het onmogelijke mogelijk worden.....Start daarmee op Midzomernacht en houdt er nooit meer mee op . Zodra je maar iets van ontmoediging bij jezelf ervaart ga je vijf andere mensen bemoedigen .Vijf is precies genoeg. Houdt het bij kleine maar aandachtige dingen. Voel in wat die specifieke ander zou kunnen bemoedigen : misschien een waarderend woord, een vriendelijk briefje, een helpende hand; een uitnodiging, een innige omhelzing......
Zo ben je één met de kosmische dans van de zon met de aarde.

HET VUURRITUEEL VAN HET ST. JANSFEEST 
In het kerkelijk christendom wordt met St. Jan de herdenking van de geboorte van de heilige Johannes gevierd .Het Sint Jansfeest is echter een zeer oude traditie die teruggaat naar de veel oudere rituelen rond de Zonnewende . In deze traditie werden op de avond van de Zonnewende bloemen aan de huizen gehangen , kwamen buurtgenoten bij elkaar en maakten samen een groot vuur. Men zong en danste en sprong over het vuur heen. Jongens en meisjes trokken gearmd door de buurt. Wist de vrouw een man te strikken dan werd deze 'mijn Sint Jan' genoemd. Als ze besloten hand in hand over het vuur te springen was hun band voor eeuwig verzegeld. 
Op de Vrije scholen neemt het Jan´s feest een belangrijke plaats in binnen de jaarcyclus. De kinderen dragen dan een krans van gras met daarin bloemen gestoken en er wordt een groot vuur ontstoken waar de leerlingen overheen springen als overgangsritueel naar een nieuwe levensfase. 
 Het ritueel van het vuur is ook voor ons heel behulpzaam om te wieden: het oude los laten om ruimte te maken voor het nieuwe. 
Versier je feestelijk met een bloemenkrans.
Maak een groot vuur of een klein vuurtje in een korf of vuurpot. 
Maak één of meerdere briefjes en schrijf daarop iets dat je los wilt laten . 
Wees stil, adem diep in, in je buik 
Voel hoe het voelt om die creatie te hebben . 
Gooi je briefje in het vuur 
en laat het los……….
VIER HET LEVEN…………..

Geen opmerkingen: