vrijdag 14 oktober 2011

tijgerbrood



Met deze koudere temperaturen vind ik het leuk om brood te bakken. Vandaag stond er een nieuwe uitdaging op de agenda. Namelijk tijgerbrood, Grote en kleine M eten dit soms graag. moet toegeven voor de allereerste keer ziet het er niet slecht uit.

benodigdheden:
* 500 gram (biologische)bloem
* 8 gram zout
* 275 gram lauw water
* 10 gram droge gist
* 75 gram boter

Alle benodigdheden kneden zoals je doet voor brood. Na het kneden het deeg afgedekt laten rijzen op een warme plek 20-30 min.

ondertussen maak je het "papje" voor het tijgereffect te krijgen.
benodigdheden:
* 75 gram rijstebloem ( te verkrijgen bij een reformwinkel)
* 65 gram lauw water
* 2 gram zout
* 4 gram zonnebloemolie
* 2 gram droge gist
Alles goed mengen en ook afgedekt laten rijzen

Het brooddeeg opkneden, en opnieuw laten rijzen +/- 20 min. Ondertussen de lucht uit het tijgerpapje roeren.
Het brooddeeg nog eens opkneden en vormen het papje er smeren. Het gevormde brood laten rijzen tot het in volume is verdubbeld.
De oven voorverwarmen op 230 graden. Het brood gaat voor 35 min de oven in.

Geen opmerkingen: