dinsdag 2 februari 2016

Lichtmis

Of te wel Maria lichtmis, de verwijzing komt van Maria's zuivering na de geboorte van haar Zoon. Toen werden vrouwen als onrein bekeken na de geboorte van hun kind kind. 40 dagen voor een zoon , 80 dagen voor een dochter.
Als reiniging moesten ze dan offer brengen.

Lichtmis is ook het feest van het licht. Het is de terug keer van het licht. Met kerst lengen de dagen een hanensprong, met nieuwjaar een hertensprong en met lichtmis een heel uur. Lichtmis valt ook 40 dagen na kerstmis, net zoals Sint-Maarten 40 dagen voor kerstmis valt.



Kaarsen wijden met Maria Lichtmis
De naam “Lichtmis” komt van een heel oud gebruik. Families lieten op 2 februari hun kaarsen wijden, die zij daarna een heel jaar lang zouden gebruiken. Ook hield men een kaarsenprocessie  vóór de mis. Tijdens de mis bleven dan de kaarsen branden, zodat je echt van een “Lichtmis” kon spreken.
Licht voor de schepping
Maar Maria Lichtmis is vooral het feest van het steeds sterker wordende daglicht. Het idee achter dit feest is, dat Moeder Aarde het nieuw geschapen licht opdraagt aan de schepping. En dat gebeurt aan het begin van de nieuwe levenscyclus van de natuur.
Ons eigen licht gaan delen
Voor onszelf kunnen we kijken hoe ons proces is verlopen in de grote Kersttijd, die met Maria Lichtmis wordt afgesloten. Toen het donkerder werd vanaf Sint Maarten keerden we naar binnen. Daar lieten we het oude los en maakten we ruimte voor iets nieuws, en met Kerst kreeg de nieuwe lichtvonk vorm. Daarna groeide hij, en nu, nu het natuurlijke daglicht het gaat winnen van de duisternis,  mogen we de nieuwe kiem de wereld in sturen, met de aarde verbinden en laten groeien.

Vanwaar de symboliek om met Lichtmis pannenkoeken te bakken. Pannenkoeken zijn rond net zoals de zon, ze zijn goudgeel, net als de zon.
Dus er is geen vrouwke zo arm of ze maakt haar panneke warm !!!!

Geen opmerkingen: