vrijdag 13 maart 2015

handige tips

Het overkomt de beste wel eens je gaat bakken en plots heb je vanalles te kort. Mij overkwam het gisteren nog. Mijn zelfrijzende (spelt)bloem was op en had nog maar iets van een 50 gram nodig.

Help! Geen zelfrijzende bloem meer in huis...

Geen probleem: meng 500 g patisseriebloem met 1 zakje bakpoeder en doe alles door een zeef. Klaar!

Help! Een ei te weinig...

Kijk eens in je fruitmand of er nog een banaan ligt. 1 ei kun je vervangen door 1/2 geplette banaan, of door 3 eetlepels appelmoes. Opgelet, in biscuit werkt dit niet, omdat het ei daar je beslag moet doen rijzen.

Help! Net niet genoeg boter in huis...

Vervang de boter door eenzelfde volume appelmoes. Werkt perfect in cakes. Ook magere plattekaas, Griekse yoghurt of olijfolie kun je gebruiken - vervang dan de helft van de boter door een van deze producten. Opgelet, dit werkt in cake- of wafelbeslag, maar niet in een deeg dat je moet uitrollen zoals voor taart of koekjes.

Help! De verse gist is op...

Het is handig altijd wat droge gist in huis te hebben. 7 g gedroogde gist heeft dezelfde rijskracht als 21 g verse gist (een half blokje). Is de gedroogde gist al oud, dan heb je misschien iets meer nodig, dat is even uitproberen.

Geen opmerkingen: